INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-CacteeŽnyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

DegelperspoŽzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

MINISTERIE VAN IN ONBRUIK GERAAKTE ZAKEN - Wageningen vanaf december 2011

Op zaterdag 17 december 2011 hebben beeldend kunstenaar Robbert Kamphuis en ik (Laurens van der Zee) het Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken geopend, in de wandeling het IOGZ. Met IOGZ bouwen wij voort op onze filosofie over het gebrek aan duurzaamheid in onze weggooimaatschappij, die wij in het najaar van 2011 met schilderijen van Robbert en teksten van mij naar buiten brachten op de expositie 7even7 in het Forumgebouw van Wageningen UR. Daarover meer in mijn projectbeschrijving op deze website Apparaten vet en mager.

Tot medio juni 2012 hebben wij residentie gehouden op Conventplein 61 in Wageningen. Kwaliteitsmanager en aankomend Referendaris Wilco van Welzen stond ons in een en ander bij. De ruimte hadden wij ter beschikking gekregen in het kader van de actie Goed Gevuld. Daarbij is van alles voor te stellen, maar hier betekent het een project van Gemeente Wageningen, Stichting Ondernemersfonds Wageningen en de Cultuurmakelaar om de leegstand van onroerend goed, met name winkelpanden, aan te pakken. De praktijk bleek weerbarstig, dus was er geen andere leegstaande ruimte voor ons toen wij op 9 juni 2012 het pand weer moesten verlaten. Wij hebben onze spullen opgeslagen, er inmiddels weer veel aan toegevoegd en houden ons bezig met het uitbouwen van onze website www.miniogz.nl en met het realiseren van ons streven om een netwerk van sympathisanten ( Rijkserkend depothouders ) op te bouwen. Wij danken in elk geval de firma Groengoed voor het in bruikleen geven van de ruimte. Maanden later hangt nog steeds onze afscheidsboodschap op de nog immer leegstaande winkel:


BERICHT VAN HET MINISTERIE VAN
IN ONBRUIK GERAAKTE ZAKEN

HET MINISTERIE VAN IN ONBRUIK GERAAKTE ZAKEN DEELT MEDE DAT HET NA ZATERDAG 9 JUNI 2012 ZIJN DEUREN OP DEZE LOCATIE SLUIT. ONDERGRONDS REGEREN WIJ ONVERDROTEN VOORT.

WEEST ZUINIG OP UW SPULLEN EN REGISTREERT ZE OP ONZE WEBSITE: WWW.MINIOGZ.NL.

HOOGACHTEND, DE MINISTERS VAN
IN ONBRUIK GERAAKTE ZAKEN,

ROBBERT KAMPHUIS
LAURENS VAN DER ZEE

Zoals op onze site staat uitgelegd zijn er diverse manieren om aan onze beweging mee te doen. Wie mee wil doen kan vrijwillig belasting betalen of een officiële depothouder worden met een metalen schildje op de deur (voor het schildje zoeken wij een meevoelende producent), en zijn of haar in onbruik geraakte apparaten bij ons laten registreren.

Informatiekaarten Vier verschillende informatiekaarten zijn beschikbaar. Daarop zijn respectievelijk het Moulinex electrische mes, de Dymo lettertang, de Tomado patates-fritessnijder en de Inventum electrische koffiemaler afgebeeld zoals geschilderd door Robbert Kamphuis, met een fragment van de teksten die ik over deze apparaten heb geschreven. Elke kaart bevat tevens de volgende tekst over het ministerie:

IOGZ is het ministerie waar de belangen van in onbruik geraakte zaken worden behartigd. Niet alleen geeft het ministerie de spullen een stem; ook probeert het de gevolgen te duiden van het gemak waarmee onze samenleving spullen terzijde schuift. Hoewel de spullen misschien niet meer dan een symptoom zijn van een groter probleem, hoopt het Ministerie van IOGZ met haar werk het zicht op dat grotere probleem te verhelderen. Bewindspersonen Laurens van der Zee en Robbert Kamphuis zijn begonnen met het aanleggen van een Rijkscollectie van in onbruik geraakte zaken. In verschillende departementen en depots wordt ons materiële - en daarmee ons culturele en sociale - erfgoed bewaard en beheerd. Zij maken er daarnaast schilderijen van en teksten bij.

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye