INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-CacteeŽnyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

DegelperspoŽzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

TEL SUL VERKOOP ACTS - Wageningen 25 juni 2011

Het Wageningse themafeest van 25 juni 2011 had American Dream als thema. Er zonder meer van uitgaande dat al die verkoopprogramma's op TV uit de VS komen, heb ik er een parodie op geschreven die in korte toneelstukjes met voice - over diende te worden gespeeld door de leden van de feestcommissie. Na nachtelijke uren met deze programma's te hebben doorgebracht kreeg ik het kunstje met die herhalingen, het ritme, onhandigheden, de kort door de bocht beweringen en beloftes in de vingers. Uit onderstaande vijf stukjes zijn de eerste drie gekozen om op te voeren: De Jenser Pro, de Geranium Buddy en de Slurp'O Slank. Toppunt van meligheid natuurlijk maar het is een kunst om goed melig te schrijven. Het werd een succes. Het spel der commissieleden had de perfecte onhandigheid en lulligheid maar dat kwam doordat ze sowieso geen van allen konden spelen. Mooi meegenomen in dit geval. Eerst even de uitleg over die themafeesten die ik bij elk tekstprojectje plaats dat daarvoor is geschreven:

Om het jaar organiseert een groepje vrienden en kennissen in Wageningen een themafeest. De sport voor organisatoren en gasten is om dit thema zo creatief en consequent mogelijk in de praktijk te brengen. Het wordt gehouden op een sportpark buiten de stad, aan de rand van het bos. Alles kan dus. Als dichter en oldtimerrijder ben ik meedenker, schrijver en transporteur. Mijn Dodge pick-up uit 1942 draait bij de opbouw en opruiming van het feest overuren. Als dichter schrijf ik soms een tekst die ik op het podium voorlees. Alle muziek en andere acts komen uit de vrienden en kennissen die de vaste gasten zijn. Met onze muziekgroep Folkcorn studeren we steevast een passend programma in. Zo hebben we onder meer een repertoire van Duitse schlagers, countryliedjes, jaren '50 Rock and Roll, Rolling Stones en The Mamas and the Papas opgebouwd, ook al is onze stiel historische Nederlandse volksmuziek.

In deze overtuigende American Dream speelden we met Folkcorn The Everly Brothers. Mooi!

Hierbij dan de Tel - Sul verkoop acts. Ik laat de niet gespeelde nummers 4 ( Rip & Rust) en 5 (de His Extensions) er bij staan omdat ik ze grappig vind. Dat is genoeg. De voice - overs bij de uitvoering waren door Anneke Rot en mij. De Jenser Pro, Jenser Pocket en Jenser Traveller, de Geranium Buddy Apps en het Slurp 'O Slank apparaat heb ik zelf gemaakt. Foto's door Harry Wilcken.

Tel Sul I: DE JENSER PRO

Twee mannen bij een wand (een stuk piepschuim) waarin hele grote spijkers steken.
Lau leest met hoge stem Bert en met lage stem John.

Bert: Zeg John, hoe krijg jij toch altijd die spijkers in de muur?
John: Hi Bert, wil jij weten hoe ik die spijkers in de muur krijg? Well, dat komt ik heb altijd mijn Jenser Pro bij de hand. [toont zilvergrijze baksteen] Ik heb hem gekocht bij Tel Sul en hij is waarlijk voortreffelijk. Het is een echt natuurproduct van Moeder Aarde en hij wordt geleverd in een stalen kleur.
Bert: Ik zie het John hij is mooi hij is zwaar hij is degelijk.
John: Dat klopt Bert en wat is meer, hij is zo groot je kunt geen spijker missen, kijk maar, ik sluit mijn oog en nóg gaan ze er allemaal in.
[houdt een hand voor een oog en slaat een paar spijkers dieper in het piepschuim]
Bert: Inderdaad John ze gaan er allemaal in, zo’n Jenser Pro wil ik ook bezitten, ik bel direct naar Tel Sul om er een te bestellen.
John: Goed idee Bert, wacht niet te lang. Als je hem deze week nog bestelt krijg je er de Jenser Pro Traveller en de Jenser Pro Pocket gratis bij!

De Jenser Pro met de JP Traveller en JP Pocket


Tel Sul 2: DE GERANIUM BUDDY

Iemand zit achter een grote geranium. Komt een ander op in een witte jas, met een tas of doos waarop staat “Geranium Buddy”. Steeds als er een hulpstuk wordt genoemd klemt hij het op de geranium. Eerstgenoemd hulpstuk, de spray, is een plantenspuit met water waarmee hij sprayt zodat de plant gaat glimmen.

Maak van uw geraniumtijd quality-tijd met onze Geranium Buddy. De Geranium Buddy is een handige set want hij bevat diverse hulpstukken. Daarmee maakt u uw geranium tot de plant die u altijd wilde hebben. Uw vrienden zullen verbaasd staan. In de eerste plaats bevat deze set onze speciale For Ever Spray. Deze geeft uw geranium een gepatenteerde coating. Zo blijft hij altijd goed, wat dacht u daarvan, een frisse groene plant met bloemen die er altijd voor u zijn. Maar dat is nog niet alles, want met onze talencursusapplicatie leert u van uw geranium elke taal die u wilt. Moeiteloos zegt u als er een Duitser aanbelt Ich bin ein Leberwurst. Maar de Geranium Buddy heeft nog meer in zijn mars want ook de toneelkijker hoort tot zijn exclusieve uitrusting. En wilt u dat de buitenwereld ziet welke persoonlijkheid zich achter uw plant bevindt? Schakel dan de speciale Flatter Spot in die aan de achterzijde van uw geranium wordt aangebracht. Ja, u en uw geranium worden het gesprek van de dag. En u boft, want juist deze week is de Geranium Buddy in de aanbieding. Geen 80, geen zestig maar slechts negenvijftig negentig kost deze kwaliteit. Bel nu de Tel Sul Telefoon en bestel hem direct. Want onze Geranium Buddy maakt van uw geraniumtijd Quality-tijd.

Tel Sul 3: DE SLURP ‘O SLANK

Twee vrouwen. Een, Mary, draagt een opvallend grote damestas.

Frances: Oh Mary hoe blijf jij toch zo slank terwijl we beiden aan dezelfde dineetjes zitten voor onze Goede Doelen? Geen van mijn kleren passen mij nog want ik word veel te dik.
Mary: Word jij veel te dik Frances? Dan moet jij net als ik bij Tel Sul een Slurp ‘O Slank bestellen. [Haalt trechter met slang aan batterijstofzuiger tevoorschijn uit haar tas]. Met een Slurp ‘O Slank kun jij dagelijks dineren met belangrijke mensen zonder dat jij dik wordt. Want de Slurp ‘O Slank neemt ongemerkt het eten van jou over zonder dat iemand het ziet. Kijk, zó werkt mijn Slurp ‘O Slank: jij brengt jouw lepel naar jouw mond maar let nu op, want voordat hij naar binnen gaat heeft mijn Slurp ‘O het hapje al te pakken. [Hierbij een slurp en/of stofzuigmotorgeluid]
Frances: Wat fantastisch Mary, je ziet er werkelijk niets van. Nu begrijp ik hoe jij dat al die tijd hebt gedaan. Dank je wel dat jij jouw geheim met mij hebt willen delen. Nu kan ik weer gaan eten met alle VIPS uit de buurt. Ik ga direct bij Tel Sul mijn Slurp ‘O Slank bestellen.

Tel Sul 4: RIP & RUST

Persoon loopt eerst gejaagd rond met de handen op de oren. Dan bezorgt de postbode een grafsteen waarop RIP staat en een naam. Hij zet deze duidelijk neer en gaat iets verderop relaxed een krant zitten lezen.

Wordt het u ook wel eens teveel? Kinderen zeuren, verkopers leuren en uw baas laat u ook al niet met rust. Kies dan een tijdelijk graf uit onze RIP & Rust collectie. Bel aan Tel Sul uw naam door en u krijgt uw handgegraveerde natuursteen thuisbezorgd. Met onze gepatenteerde clip bevestigt u deze aan uw voordeur. Vanaf nu bent u van rust verzekerd zolang u dat wilt. Vraag onze telefoniste naar de Respectboosters, onze indruk wekkende grafschriften die tegen meerprijs leverbaar zijn. RIP & Rust eens uit, u hebt er recht op. Want het wordt ons allemaal wel eens te veel.

Tel Sul 5: DE HIS EXTENSIONS

Vrouw loopt met boog om sukkel heen. Nadat hij zich met hulpstukken heeft opgetuigd lopen meerdere vrouwen en mannen achter hem aan.

Alle mensen kijken naar elkaar. Maar soms bevalt ons niet wat wij zien. Mensen die er niet goed uitzien daar loop je aan voorbij. Maar als jij toevallig zo’n mens bent kun je je zaken en de liefde wel vergeten. Vrouwen weten dit. Daarom kopen zij bij Tel Sul alles wat hen helpt hun kansen te vergroten. Wij mannen lopen daarin achterop. Daarom zijn er nu van Tel Sul ook de extensions voor mannen. Met de extensions uit onze HIS-lijn ben je nummer één waar je ook gaat, wat je ook doet. Het kruisstuk, het borststuk, de spieren en de wallet van onverwoestbaar kunststof maken voor jou het verschil. Ze zijn er in large en in extra large, in kleuren van diverse tinten. Bekijk onze collectie op telsuldotcom en klik of bestel, of bel de telefoniste. Zij heeft deze week deze set voor jou voor slechts 43,90. Vraag ook naar de andere artikelen uit de HIS-lijn. Want wij van HIS zijn er voor jou. Alle mensen kijken naar elkaar. Met de HIS-lijn weten zij niet wat zij zien.

 

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye