INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-CacteeŽnyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

DegelperspoŽzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

VERHALENMARATHON IN VRIJHEID GESPROKEN - Wageningen 3-5 mei 2010

Alle foto's bblthk (Openbare bibliotheek Wageningen)

Van 3 tot 5 mei 2010 is in de bblthk, de openbare bibliotheek van Wageningen, een 24 uurs non-stop verhalenmarathon gehouden onder de titel “In vrijheid gesproken”. De titel van de verhalenmarathon verwijst naar de waarde van de vrijheid van meningsuiting: In vrijheid verhalen met elkaar kunnen delen stond in die 24 uur centraal. Net als bij de Gedichtenmarathon in 2005, heb ik in de organisatie gezeten en 24 uur lang de marathon gepresenteerd samen met bibliotheekdirecteur Sjaak Driessen. De titel is van mij. Zelf heb ik kort proza van eigen hand gelezen en werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms. De Verhalenmarathon is georganiseerd door de bblthk en dagblad De Gelderlander, ter gelegenheid van het 65ste jaar na de Bevrijding.

In Wageningen vonden op 5 mei 1945 in het nabijgelegen Hotel de Wereld de onderhandelingen plaats die leidden tot de capitulatie van de Duitse troepen. Jaarlijks wordt in Wageningen de bevrijding op 5 mei intensief en grootschalig gevierd, voorafgegaan door een even intensieve herdenking van de gevallenen en de ontsteking van het Vrijheidsvuur in de nacht van 4 op 5 mei. Dit vuur wordt vervolgens over het hele land verspreid door lopers van diverse sportverenigingen. Met deze marathon is een initiatief uit 2005, het 60ste jaar na de Bevrijding, voortgezet: Van 3 tot 5 mei vond toen in de bblthk een 24-uurs non-stop gedichtenmarathon plaats.

De verhalenmarathon werd op 3 mei 2010 even voor 24.00 uur geopend door Freek de Jonge en 24 uur later gesloten door de uit Somalië afkomstige schrijfster en actrice Yasmine Allas. Beiden schreven voor deze gelegenheid een verhaal. Allas bracht haar verhaal op het naast de bblthk gelegen 5 mei plein, waarna om middernacht het Bevrijdingsvuur werd ontstoken. Tijdens Dodenherdenking op 4 mei om 20.00 uur werd de marathon twee minuten stilgelegd. Als verpozing, en uitdaging, was er een door Anneke Rot begeleide anagrammentafel, waarop het publiek varianten zocht op de regel In vrijheid gesproken. De marathon trok 2250 bezoekers en ruim 140 actieve deelnemers die ruim 160 korte optredens verzorgden.

Bekende Nederlanders

 

Naast Freek de Jonge die de opening verzorgde en Yasmine Allas die afsloot, kwamen diverse andere schrijvers met regionale of nationale bekendheid meedoen: Thomas Verbogt, Jan Siebelink, H.L. Snijders.
Eind april 2011 is het verslag van de verhalenmarathon van 4 mei 2010 uitgekomen. Het boekje is als pdf te lezen op de site van de bblthk, de openbare bibliotheek van Wageningen. Het verslag is door mij geschreven in samenwerking met mijn partner Anneke Rot, die de research deed.

 

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye