INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-CacteeŽnyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

DegelperspoŽzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

BEELDEN VAN GELDERLAND - Arnhem /Wageningen vanaf juni 2011

Op vrijdag 24 juni is in theater Veluvine in Nunspeet de website www.beeldenvangelderland.nl gelanceerd. Deze site toont kunst in de openbare ruimte van alle gemeentes van de provincie Gelderland en is de eerste provinciebrede website in zijn soort. Ik heb hiervoor tussen april 2010 en ongeveer mei 2011 alle kunst in de openbare ruimte van de gemeente Wageningen geïnventariseerd en beschreven, in opdracht van de gemeente. Doordat ik mijn taak nogal breed heb opgevat ben ik tot lijst van ongeveer 200 visueel interessante punten in de openbare ruimte van Wageningen gekomen. Het betreft kunstwerken zoals beelden, muurschilderingen en tegeltableau's, maar ook plaquettes, gevelstenen en andere objecten die niet direct tot de beeldende kunst zijn te rekenen maar wel een verhaal vertellen en daarmee deel uitmaken van de identiteit van deze stad. Van de objecten in Wageningen die binnen de criteria van de samenstellers van de site vallen zijn er inmiddels 104 op beeldenvangelderland.nl opgenomen. Ze zijn te vinden door op de zoekpagina bij gemeente "Wageningen" in te vullen en te klikken op "toon resultaten in lijst" (het lukte mij niet om hier een directe link naar het zoekresultaat te creëren). In Wageningen ben ik betrokken bij overleg over het verdere gebruik van mijn inventarisatie omdat maar een deel van alle door mij aangelegde documentatie op de site is terug te vinden. Een rondleiding langs een beperkt aantal beelden wordt al sinds jaar en dag verzorgd door het Gilde - Wageningen. Wageningenkenner Leo Eppink die deze rondleidingen coördineert, was en is een belangrijke informant voor mijn inventarisatie.

De website Beelden van Gelderland is een groeiend en veranderend project. Aan enkele fouten en onvolkomenheden wordt nog gesleuteld. Ook wordt geprobeerd het oorspronkelijke plan om de documentatie op smartphones toegankelijk te maken alsnog te realiseren. Hiervoor, en voor het up-to-date houden van de site is mankracht nodig die niet altijd beschikbaar is. Maar in elk geval is nu een schat aan beeldende kunst in de provincie Gelderland met een paar muisklikken te zien. De productie van de provinciale website was in handen van KCG, Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur. Hieronder de toelichting door KCG op deze site:

Alle kunstwerken in de openbare ruimten van Gelderland zijn verzameld in deze site. U kunt hier kunstwerken zoeken, achtergrondinformatie lezen, selecties maken, routes creëren of commentaren toevoegen!
Er zijn verschillende zoekingangen. U kunt op de plattegrond van Gelderland kunstwerken selecteren, of via plaatsnaam, naam van de kunstenaar, titel of jaartal uitkomen bij het gewenste werk. Verder is het mogelijk om via zoektermen kunstwerken te traceren.
Naast de informatie over de beelden zijn er kant-en-klare kunstroutes te downloaden inclusief (kunst)historische of toeristische tips! Zelf een route ontwerpen kan ook.
KCG is het Gelders kenniscentrum voor kunst en cultuur. Vanuit de visie dat kunst en cultuur onmisbaar zijn voor de leefbaarheid in Gelderland, geven wij invulling aan onze missie: het versterken van Gelderland met kunst en cultuur.

 

 

 

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye