INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-CacteeŽnyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

DegelperspoŽzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

DÍT GAAN WE DOEN! - Amsterdam / Wageningen 2006

Mijn boekje Dít gaan we doen! is de neerslag van de brainstorm die ik inwendig en met mijn uitgeverijpartner Mirjam Janse heb gehouden over waar je allemaal een boekje of iets anders over zou kunnen uitgeven. Zoals dat gaat, had ik in de loop der tijd op bierviltjes, giro-enveloppen, restjes papier en agendapagina's talloze ideeën genoteerd om iets mee te doen in de Uitgeverij Nestor die Mirjam en ik tussen 2003 en 2010 hebben gerund. Voor 2006 planden we een tweeluik waarin we elk een eigen boekje zouden maken in een zelfde handgedrukt omslag van rood Canson, een mooie kartonsoort met een lichte wafelstructuur. Dít gaan we doen! werd een speels boekje waarin ik de ontstaansgeschiedenis - namelijk uit losse notities op allerlei blaadjes - heb nagebootst. Er zitten handgeschreven, gedrukte en geprinte pagina's bij, knipsels, inlegvellen en een heuse giro-envelop met een bierviltje met een knipoog erin, waarover hieronder meer. Eerst voor de volledigheid ons persbericht over Uitgeverij Nestor en dit boekje.

UITGEVERIJ NESTOR - voor de mythe op ons dagelijks brood
Mirjam Janse & Laurens van der Zee

Mirjam Janse & Laurens van der Zee hebben begin 2003 Uitgeverij Nestor V.O.F. opgericht. Nestor staat voor wijsheid maar ook voor eigenwijsheid. Hij ziet, en houdt niet zijn mond. Soms menen wij iets te zien. Het dagelijks leven lijkt zo vlak als een deur maar daarachter zie je de symboliek, de archetypen, de boodschap van sprookjes en mythen: altijd weer doen ze hun invloed gelden. Dus maken wij er boeken over. Kleinschalige, ambachtelijke producten. Combinaties van beeldende kunst en literatuur. Mooi om te zien, te hebben, te geven…

Dít gaan we doen! - Uitgeverskoorts

Laurens van der Zee

Dít gaan we doen! bundelt de uitgevers(koorts)dromen van de dichter Laurens van der Zee, mede-oprichter van Uitgeverij Nestor (Amsterdam / Wageningen). Overal ziet hij mogelijkheden; hij komt bierviltjes en enveloppen te kort om alle ideeën vast te leggen. Ze zijn gebundeld zoals ze geschreven zijn: plannen, invallen en mijmeringen op allerhande papier. Deels handgeschreven, deels geprint of gefotokopieerd. Het geheel is genaaid op een Singer Naaimasjien en omhuld door een omslag van rood canson, handgedrukt bij de Houtpers in Wageningen. Dít gaan we doen telt 22 pagina’s plus omslag van dubbel canson. Formaat 14 x 17 cm, oplage 150. De prijs is € 8,50 excl. € 2,- verzendkosten

GEPLAND ZOMER 2006
Bovengenoemd “Dít gaan we doen!” is het eerstverschenen deel van een door Nestor geplande “tweeling” met zelfde formaat en uiterlijk. Het volgende deel van deze Twee Notities is van Mirjam Janse en zal zomer 2006 uitkomen onder de titel Rood Staan. Als beeldend kunstenaar geeft zij daarin haar persoonlijke visie op het wonderlijke van waarnemen. De oplage wordt eveneens 150.

Door omstandigheden kwam Mirjam's boekje Rood Staan veel later uit. Het is hier beschreven op haar website.

En dan nu Dít gaan we doen! Hierbij het omslag en een scan van de inleiding en enkele pagina's.

Met het printen van bovenstaand strookje MEREL heb ik mijn toenmalige A3printer, die hiervoor de beste papierdoorvoer had, zwaar op de proef gesteld. Hij is later bezweken maar het lijkt me sterk dat dit aan die poëtische tekst ligt. Hierbij een foto van het productieproces waaronder een van een saillant detail, namelijk het bijelkaar naaien van dit boekje met een Singer handnaaimachine.

6345789

Wie de tekst van deze webpagina helemaal heeft gelezen herinnert zich misschien dat ik iets heb gezegd over een bierviltje met een knipoog. Het is een grapje voor soulmuzikanten en andere liefhebbers van soulmuziek. Als bassist heb ik heel wat van dit tijdloze energieke spul gespeeld. Een van die mooie nummers heeft als titel 6345789 en het is natuurlijk het telefoonnummer van een smartelijk onbereikbare geliefde. Vandaar mijn zogenaamde cafénotitie Tina 6345789 op een bierviltje in een giro-envelop! En Tina heeft natuurlijk Turner als achternaam, the queen of soul!

Al met al is het niet verwonderlijk dat ik dit boekje eindig met de volgende overpeinzing:

Kortom
Hoe kan men dichter bij het echte weten komen?
Vooral als men een beetje haast heeft?


 

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye