INSTALLATIES EN PROJECTEN

Laurens van der Zee

 

terug naar DICHTER

INSTALLATIES EN PROJECTEN

Diverse columns,speeches en teksten

De Opblaaspop

One night only

Nestor - geen wonder

De Vliegende Hollander

Het meisje met de gouden haren

De Kat-Cacteeënyclus

Stegen

Licht in mijn oren

Anagrammenboek

Theekoepeltje Dichtersdomicilie

Gedichtenmarathon

De Dionysische Boom

De Zee als Dichter

Dít gaan we doen!

Straatmuzikant

Muziekontbijt

Min Tien Beaufort

Degelperspoëzie

Een Kerstverhaal

Vitrine "Van kop tot teen"

Linnaeus Geluidslandschap

Linnaeus Tekstbanieren

Rouwadvertenties Holland2050

Tambal Ban

Neem die kans, geef die kans!

Ontmoeten in Beeld

"Context" Fotowedstrijd

Vertaalproject "De wereld rond gedicht"

Rouwadvertenties "Begraven in Wageningen"

Taal in Zicht

Food for You

Het benzinestation, de komma in de reis

By the Way

Volksfront Allen Arm

Taaloefening

Speculaetie Staete

In vrijheid gesproken

Beelden van Gelderland

Molenmarkt

Verhalende rivier

De Tafel van W

Tel Sul

Wereldrecord kleinste schroefje

Teksten bij Araun Gordijn

Ons Huis

Apparaten vet en mager

Tussenhuidse teksten

Van mijn oude bank...

Morghe Sahar

Ministerie van in onbruik geraakte zaken

 

FOTOWEDSTRIJD "CONTEXT" - Wageningen oktober november 2007

Ter gelegenheid van de expositie World Press Photo, die in december 2007 Wageningen aandeed, organiseerde de stichting Cultuur in Wageningen de fotowedstrijd "Context". Het was geen gewone wedstrijd: Onder het motto Wij de tekst...jij de foto konden deelnemers een toepasselijke foto insturen bij een onderschrift dat bedacht was door Wageningse schrijvers, onder wie ik. Tussen 31 oktober en 28 november verscheen elke week weer een nieuw onderschrift in de media en op de website van de organiserende stichting. Op 13 december werden in de bibliotheek de genomineerde foto's getoond en de winnaars bekend gemaakt. De schrijvers waren Mieke van Hooft, Laurens van der Zee, Marjan Verloop, Wijnand Steemers en Annie van Gansewinkel. Mijn onderschrift verscheen in week 2 van de wedstrijd, op 7 november 2007. Het luidde:

"Onmisbaarheid dichters plots door bevolking ingezien".

Tientallen foto's kwamen op elk van de onderschriften binnen, in totaal 300. Ze zijn nog te zien op http://www.cultuurinwageningen.nl/wpp/index_0.html. De schrijvers maakten deel uit van de jury. En dat was, zoals een jury hoort te zeggen, geen sinecure, maar naar mijn idee heeft op mijn tekst een inzender gewonnen, Piet Schellekens, die dicht in de buurt kwam van het beeld dat ik zelf bij die tekst had. Op de foto zie je een uitzinnige menigte (mooi woord: uitzinnig!) op een brug en langs de kade een binnenvarend persoon met zijn gevolg toejuichen. Dat het een heel ander evenement betrof, in Amsterdam, doet er niet toe, is eerder sterk. Maar ooit eens zó toegejuicht worden als dichter, tja daar droom ik van en stiekem vind ik dat ik daar onderdehand ook wel recht op heb. De organisatoren kwamen op het idee van die wedstrijd door de ophef die ontstaan was over een door World Press Photo bekroonde foto uit Libanon, met goed verzorgde jongelui die in een auto langs puinhopen na een bombardement reden. Tengevolge van een foutief onderschrift gingen zij als "ramptoeristen" de wereld over terwijl ze bezorgde bewoners waren die gingen kijken of hun huis er nog stond. Overigens, mijn activiteit als jurylid bracht me tot de ontdekking van de prachtwebsite verbalissimo.com, een site van de Duitse vertaler Hans-Rudolf Hower. Een van de deelnemers had namelijk op mijn tekst een foto ingestuurd van een standbeeld van een schrijver, een middeleeuwse man in een mantel en met een pen in zijn hand. Op de sokkel een onderschrift in het Latijn. Een foto die ook mooi bij mijn onderschrift paste. Ik wilde weten waar dat beeld stond en typte op een zoekmachine het Latijnse onderschrift in, zonder veel verwachting: "Anonymus gloriosissimi Belae regis notarius".

Bleek het om het standbeeld voor de onbekende geschiedschrijver van de heldendaden van een Hongaarse koning, Bela, te gaan. Het staat in Boedapest en is gemaakt door Miklós Ligeti. De website verbalissimo heeft een afdeling met straatopschriften en hun vertaling, vandaar. Met dank, Hans-Rudolf!

Foto Piet Schellekens ontleend aan cultuurinwageningen.nl.

Foto standbeeld: inzender bij de organisatie bekend. Ontleend aan cultuurinwageningen.nl.

 

©2007,2008 laurens van der zee, alle rechten voorbehouden. ontwerp Armand Haye