Onder de titel Kunstraadsels van Wageningen is op 17 september een publieksactie gestart om de raadsels op te lossen rond ongeveer 30 kunstwerken en andere beelden in de openbare ruimte van Wageningen. Wageningen is rijk aan kunst; zowel de gemeente als de universiteit hebben kunstwerken laten plaatsen. Hoewel het beheer over het algemeen op orde is, zijn in de documentatie toch enkele gaten aan het licht gekomen toen ik in 2010 in opdracht van de gemeente begon aan een inventarisatie van alle kunst in de openbare ruimte, ten behoeve van de nieuw op te zetten website beeldenvangelderland, een initiatief van de Provincie. Diverse vragen zijn mede met hulp van Rondleidingen Wageningen beantwoord, maar voor het oplossen van de laatste 30 raadsels roep ik met ingang van 17 september de hulp in van de Wageningse bevolking en allen die in Wageningen gewoond of gewerkt hebben. Elke week wordt een nieuwe vraag gepresenteerd op de website cultuurinwageningen.nl, op de lokale omroep RTV Meborah, en in het huis aan huisblad De Stad Wageningen. Antwoorden zijn welkom op wikiwageningen.nl. Op deze wiki staat tevens een uitleg over deze publieksactie.

KUNSTRAADSELS VAN WAGENINGEN
Beelden in de openbare ruimte zijn belangrijk. Ze maken de stad mooier. Hoe beter je er op let, des te meer je er ziet. Ze horen allemaal bij de geschiedenis en de identiteit van Wageningen. Als het goed is zetten ze ons aan het denken, en roepen ze vragen of herinneringen op. Ze kunnen ons laten stil staan bij wat niet vergeten mag worden, zoals de Tweede Wereldoorlog. Maar ook gevelstenen, gedenkstenen en andere inscripties zijn belangrijk, want ze vertellen de geschiedenis van de bewoners van deze stad

Raadsel Nummer 1: Wie heeft deze gevelsteen gemaakt?
Het eerste raadsel uit onze serie gaat over een gevelsteen. Aan een van die leuke zijstraatjes van de Hoogstraat, de Kapelstraat, hangt op nummer 4 op de eerste etage een gevelsteen aan de muur. Daaronder zit een garagedeur. Het is te zien dat hier een bedrijf gevestigd was of is. De gevelsteen is opvallend dik. Er staat een jongeman op met een kan en een drinkbeker. Zijn hoofd leunt nogal dromerig tegen de kan die hij omhoog houdt. Spoedig zal hij merken dat hij water of een ander vocht, bijvoorbeeld wijn, aan het morsen is over zijn blote benen. In een artikel in het blad Oud-Wageningen uit 1985 schrijft I.C. Rauws over Wageningse gevelstenen. Over deze steen zegt hij dat die Bacchus voorstelt, de god van de wijn van de Romeinen, en dat in dit pand vroeger een bierhandel was gevestigd van A. Mulder, agent van de Amstelbrouwerijen. Ergens anders vonden we, dat de steen misschien van 1950 dateert. Heel graag willen we weten welke kunstenaar die steen heeft gemaakt, wat de titel is en uit welk jaar hij stamt. Alle informatie is welkom. Uw reactie is welkom op de pagina met het vraagteken op www.wikiwageningen.nl, of op Wilhelminaweg 22, 6703CD Wageningen. Bij voorbaat onze dank. Laurens van der Zee, mede namens de stichting Cultuur in Wageningen en Rondleidingen Wageningen.