Profiel

Profiel​

Laurens van der Zee. Profiel

Laurens van der Zee (1948) is dichter en muzikant. Hij schrijft gedichten, korte verhalen en werk in opdracht. Van 2012 tot 2015 was hij stadsdichter van Wageningen. Hij debuteerde in 1972 in Avenue Literair met enkele gedichten en werkte in de jaren ’80 in Amsterdam mee aan diverse uitgaven, waaronder het tijdschrift De Geus. In 1988 verscheen bij de Pyrmont Pers (Enschede) in beperkte oplage de handgedrukte poëziebundel “Dit Beeld”, en in 1994 bij Studio Stakelbeek (Amsterdam) “De terugkeer van de vegetariëreter”, poëzie en kort proza, in samenwerking met Carel Helder en Mick van Gijlswijk. Met deze auteurs deelt hij een voorliefde voor het absurde, maar een ander deel van zijn teksten is romantisch of beschouwend te noemen. Hij heeft dan ook soms de lachers, soms de huilers op zijn hand als hij voorleest uit eigen werk…

Van 2003 tot 2009 dreef Laurens met Mirjam Janse Uitgeverij Nestor. Divers werk is te vinden in de uitgaven “Nestor: geen wonder” (2003), “De Vliegende Hollander” (2003), “Het meisje met het gouden haar” (2004),“Licht in mijn oren” (2004) en “Dit gaan we doen!” (2006). Publiceerde tevens in Poëziepuntgl, driemaandelijks tijdschrift over Gelderse dichtkunst, en in de Light Scheurkalender, uitgave Nijgh & Van Ditmar.

Laurens leest regelmatig uit eigen werk en opende diverse exposities. Een gedicht is opgenomen in de poëzieroute aan de De Wittenkade in de Staatsliedenbuurt te Amsterdam; deze route werd door hem geopend.
Van zijn hand zijn de aforismen over tijd en beeldende kunst in vroege edities van de Wageningse kunstagenda.
Laurens is muzikant in de Wageningse volksmuziekgroep Folkcorn, in het bluestrio Working on the railroad, en in het Amsterdamse experimentele impro-explo-ensemble Rivelli. Hij groeide op in Bennekom, bezocht het Marnix College in Ede waar ze hem direct zes jaar hebben vastgehouden, en studeerde niet-westerse sociologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.
Als schrijver is hij lid van de groep Schrijversharten, met Annie van Gansewinkel en Martijn Adelmund.

Laurens werkte lang in Amsterdam als voorlichter bij de stichting UNESCO Centrum Nederland, was vervolgens organisator van UNESCO-lezingen aan Volksuniversiteiten en is nu schrijver van werk in opdracht waaronder rapporten over aan UNESCO gelieerde onderwerpen, zoals Werelderfgoed.

Daarnaast schrijft hij gedichten in opdracht en maakt hij dichterlijke samenvattingen aan het slot van seminars en andere bijeenkomsten.

Sinds 1991 woont Laurens in Wageningen, waar hij het stadsbeeld opfleurt met de rijdende museumstukken Volvo Amazon (1968) en Dodge pick-up (1942). Zijn onregelmatig verschijnende “Dodge Bode” is aan deze oldtimer gewijd. Ook in periodieken van oldtimerclubs schrijft hij over deze auto’s. Hij is mede-oprichter van het collectief voor poëzie en muziek Muzemakers V.O.F. (Wageningen, 2002, met Anneke Rot), en was in het voorjaar van 2003 de organisator en inleider van de expositie “Auto’s langs de Blue Highways van Amerika”, autoschilderijen van Araun Gordijn, in galerie De Casteelse Poort, Wageningen. Was met teksten of tekstinstallaties participant in diverse edities van de “Veldwerk”- kunstroutes in de Schaalsmeerpolder (www.veldwerkexpo.nl) en Kunst Kijken in Monnickendam (www.kunstkijkenmonnickendam.nl) en exposeert regelmatig als lid van het Platform beroepskunstenaars Wageningen. Was mede-organisator en -presentator van een 24 uurs gedichtenmarathon in de bblthk van Wageningen in mei 2005, en een 24-uur verhalenmarathon In vrijheid gesproken in 2010. In de bblthk organiseerde hij op Nationale Gedichtendag 31 januari 2008 een avond die gewijd was aan de vele culturen en talen die Wageningen rijk is: bij deze gelegenheid werden zijn gedichten in 14 talen door in Wageningen wonende “native speakers” voorgedragen. In 2009 publiceerde hij korte verhalen over benzinestations in Alle benzinestations van beeldend kunstenaar Araun Gordijn, en het gedicht Sleeën op de Hullenberg in de uitgave Bennekom te boek. In 2013 schreef hij gedichten over de horeca in De keuken van Rijn IJssel, een uitgave van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Hij is columnist op www.cultuurinwageningen.nl . Met Robbert Kamphuis richtte hij eind 2011 het Ministerie van In Onbruik Geraakte Zaken op. Hij is lid en oud-bestuurslid van het Platform Beroepskunstenaars Wageningen en was ook lange tijd bestuurslid van Wageningen Monumentaal, vereniging voor stadsschoon.

Contact info@laurensvanderzee.nl