One Night Only

One Night Only - Wageningen april 2003

Laurens van der Zee. One Night Only

In april 2003 heb ik samen met Marianne Zwaanswijk een expositie van schilderijen van Araun Gordijn (Gouda) georganiseerd in galerie Het Koetshuis van museum De Casteelse Poort in Wageningen. 

De expositie heette “Auto’s langs de Blue Highways van Amerika” en toonde in bijna foto-realistische stijl auto’s in een typisch Amerikaanse setting in de jaren ’40 tot ’70. Op de bovenverdieping plaatste Araun enkele technische attributen uit die tijd en enkele driedimensionale werken zoals uit hout gedraaide en gelijmde autowielen.

Laurens van der Zee. One Night Only

Garage

Mijn installatie One Night Only beeldde in een hoek van die verdieping een deel van een Amerikaanse garage uit die tijd uit, met oud gereedschap, een werkbank, auto-onderdelen (ook bouten en moeren met echte Amerikaanse schroefdraad) en garagehandboeken, en met pin-ups, knipsels en andere afbeeldingen aan de muur. Een van de opgeprikte autoreclames prijst de Dodge pick-up uit 1942 aan, die nu naast mijn eigen huis staat. Dat kunnen maar weinigen zeggen. 

Laurens van der Zee. One Night Only

Nadere Inspectie

Bij nadere inspectie blijkt de monteur bepaald geen standaard-Amerikaan uit die tijd: Hij is een fan van de vaak als staatsgevaarlijk vervolgde comedian Lenny Bruce, en hij volgt, aan de knipsels te zien, de chaotische tournee van de band The Blues Brothers op de voet.

Die band heeft echter nooit bestaan, de afbeeldingen zijn ontleend aan het volkomen nep-plakboek, uitpuilend van de politierapporten, dat weeshuisdirectrice Zuster Stigmata van haar niet-opvoedbare pupillen Jake en Elwood Blues zou hebben bijgehouden. Het heet Blues Brothers Private (Magnum Books 1980) en werd verkocht bij het uitkomen van de film.

Laurens van der Zee. One Night Only

I Friend

Verder is hij met vooruitziende blik Arabisch aan het leren: Het boek Colloquial Arabic (De Lacy O’Leary, uitgave Dutton & Co, New York ,z.j.) ligt open, en op een stukje karton zie je in beginnershandschrift in het Arabisch “ana sâdieq” staan, met daarnaast de vertaling: “I friend”. Geen verkeerde keus als je rekent dat in april 2003 de Amerikanen net Irak waren binnengevallen. Die beginner ben ik zelf trouwens en het schiet maar niet op. Maar wel mooi, Arabisch!

Reverend James

De titel One Night Only komt van een A4 poster die op de werkbank slingert, alsof de monteur er toch nog over na wou denken. De poster roept dat de Reverend Cleophus James slechts één avond, namelijk aanstaande zaterdag, in deze buurt Het Woord komt verkondigen, ondersteund door het Triple Rock Church Spiritual Choir. Als je goed kijkt zie je dat de dominee verdacht veel op de soulster James Brown lijkt, en ook de koorleden komen de muziekliefhebber bekend voor. Deze plaat stamt natuurlijk eveneens uit het plakboek. Kortom, één en al Dichtung und Wahrheit en zo hoort het ook. Na de expositie werden trouwens alle garageattributen weggebracht in bovengenoemde Dodge pick-up. Ruiken wij Droste?

Contact info@laurensvanderzee.nl