De Dionysche Boom

De Dionysche Boom - Kunst Kijken Monnickendam juli 2005

Laurens van de Zee. De Dionysche Boom
De Dionysche boom
Het jaarlijkse kunstrouteweekend “Kunst Kijken Monnickendam” speelde zich in 2005 op de Zuidervesting af. Langs het wandelpad dat op de resten van de oude muur is aangelegd staan Esdoorns en jonge Koningslinden. De kunstenaars die voor deze openlucht-expositie waren uitgenodigd, kregen de opdracht te werken met deze bomen, of met het gras en het water dat er naast liep.
Na mijn installatie “Stegen” van 2004 was ik wederom uitgenodigd om op 9 en 10 juli als dichter een bijdrage te leveren. Na de locatie te hebben bezocht, had ik lang geen idee. Daar werd ik zenuwachtig van. Ik uitte mijn frustratie tijdens een repetitie met onze muziekgroep Folkcorn en gooide in de groep wat ik in hemelsnaam met dit thema aanmoest. “Nou”, zei gitarist Jitze Kopinga, wetenschappelijk onderzoeker van bomen, “je kunt beginnen met iets in die bomen te hangen dat er echt niet in hoort, druiven voor mijn part”. Dit advies tussen neus en lippen werd de start van mijn tekstinstallatie De Dionysische Boom.
Laurens van de Zee. De Dionysche Boom
Druiven en geletterde vogels.
Dionysos is bij de oude Grieken de god van de wijn, de geestdrift en vervoering. Passend voor een dichter dus. Niet alleen druiven horen bij Dionysos maar ook wijn. Daarom had ik een boom met een holte uitgezocht, de enige en hij was nog vrij! Ik heb er een tankje wijn met een kraantje in gemonteerd, het geheel werd afgedekt met boomschors. Van schors maakte ik een plankje voor een middeleeuws-model tinnen wijnbeker. Tussen de bladeren hing ik trossen druiven (van echt etalageplastic), vogels met letters op hun vleugels, en gedichten over het goede leven. Er werd gelezen, getapt, gedronken en gelachen bij deze uitzonderlijke boom. Dionysos kreeg de eer die hem toekwam! Met dank aan mijn assistentes Anneke Rot en Ricky Geurds, die ook deze installatie hielpen realiseren.

Overigens,in de nacht van zaterdag op zondag werd er een nachtwake gehouden, met kampvuur, om onverlaten te ontmoedigen de kunstwerken te beschadigen. Met mijn folkgroep Folkcorn heb ik die nacht middeleeuwse muziek gemaakt, en ook heb ik aan de nachtploeg nog mijn verhalen voorgelezen. Dionyscher kon haast niet! 

Laurens van de Zee. De Dionysche Boom
Anneke en Ricky tuigen de boom op.
Laurens van de Zee. De Dionysche Boom
Lezers bij de boom
Laurens van de Zee. De Dionysche Boom
Tappers en lezers.

Contact info@laurensvanderzee.nl